top of page

Over ons

Veilig racen!

SOBW

 

De SOBW staat voor Stichting Organisatie Brommer- en scooter Wegraces en organiseert sinds 1988 wegraces voor brommers en scooters. Deze wedstrijden hebben de status van een officieel Nederlands Kampioenschap. Er wordt samengewerkt met de KNMV.
 

De SOBW organiseert minimaal 12 wedstrijden per jaar verdeeld over heel Nederland, zie de wedstrijdkalender op deze website. Er zijn diverse klassen die eerst ingedeeld waren op basis van de verschillende soorten brommers, de ervaring van de rijder, en de toegestane mate van tuning. Inmiddels zijn daar verschillende andere machines bijgekomen, zie de klasseindeling op deze site.


Dankzij de SOBW is het voor vrijwel iedereen mogelijk op een relatief veilige en betaalbare manier kennis te maken met de wegracesport. Per jaar schrijven zo´n 125 coureurs vanaf 10 jaar zich in. Bekende coureurs in de Nederlandse, het Europese en zelfs het Wereldkampioenschap motorracen zijn hun carrière begonnen bij de SOBW!


Er is altijd wel een wedstrijd bij jou in de buurt, zodat je gemakkelijk de sfeer kunt proeven. Het rennerskwartier is voor het publiek altijd vrij toegankelijk, dus je kunt bij deelnemers en officials gemakkelijk terecht voor informatie.

Ook kun je dan meemaken hoe het er op zo´n wedstrijddag aan toe gaat. Want wij kunnen urenlang enthousiast over brommerraces vertellen, maar de echte sfeer proef je toch op het circuit. Inschrijven voor deelname kan via de website van de SOBW – www.sobw.nl  We hopen ook jou te zien op onze wedstrijden.


Veiligheid staat voorop bij de SOBW, maar racen is en blijft een risicosport. Deelname is dan ook geheel op eigen risico!

De SOBW probeert de risico´s zo klein mogelijk te maken. Om te beginnen worden alle circuits, voordat er gereden kan worden, aan een strenge veiligheidskeuring onderworpen. Er wordt bekeken of de baan wel geschikt is om zo´n grote groep deelnemers en bezoekers te ontvangen en of er aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Dit wordt opgetekend in een circuitrapport.
Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan dan er er op iedere wedstrijd een Mobiel Medisch Centrum en een Medical team aanwezig onder leiding van een arts.

Verder moeten de rijders beschermende kleding dragen. Dat betekent niet alleen een voor racen goedgekeurde helm, maar ook een race-overall, laarzen, handschoenen en een rugbeschermer.

Ook worden de machines vóór iedere wedstrijd op veiligheid geïnspecteerd.
Er zijn een aantal maatregelen in het Technisch Reglement voorgeschreven, zoals een ontstekingsonderbreker, een betrouwbaar remsysteem, een beschermstrip bij de ketting, enzovoort, om de veiligheid te verhogen. 

 

bottom of page